Konyhai okosságok

  • |

Aki gyakran főz, az általában nagyon tudja értékelni azokat az apró trükköket, amelyekkel meggyorsítható vagy kényelmesebbé tehető a konyhai tevékenykedés, ezért az e-food e heti cikkében most olyan praktikák és tippek következnek, amik jól jönnek a kezdőknek, de még a gyakorlottaknak is. A jó pap ugyebár holtáig tanul, nincs ez másképp a jó szakáccsal sem. Tartson velünk, nem fogja megbánni!

Először olvasd el a receptet

Viccesen és teljesen magától értetődőn hangzik, pedig nem az. Gyakorlott szakácsoknál és gyakorlatlanoknál egyaránt gyakori hiba szokott leni, hogy nem olvassák végig lépésről lépésre a receptet, csak az első részét. Így lemaradnak egy-két fontos mozzanatról, esetleg összetevőről. Ha például rizottót készítünk, fontos, hogy ne öntsük fel a rizst rögtön az összes lével, hanem csak kis adagokban adjuk hozzá. Ám ez csak akkor derül ki, ha előre elolvastuk a leírást. Sok ételnek vannak ilyen titkos fogásai, legyünk mindig körültekintőek!

A leghatékonyabb gyömbérpucolás

Aki próbálkozott már igazi gyömbért meghámozni, az tudja jól, hogy a sok kis dudor és a növény görcsös-tekervényes formája miatt ez egyáltalán nem könnyű feladat. Ha nem vagyunk elég ügyesek, a fele a kukában végzi. Ha gyömbért akarunk hámozni, nem érdemes a zöldséghámozó után nyúlni, és a kés sem a legjobb megoldás. Ami igazán hatékony, az egy kanál. Bizony, a kanállal könnyedén le tudjuk kaparni a vékony héját, így több marad meg a hasznos részből.

Mindig legyen kéznél egy szűrő

Nem csak a megszokott módon használható a szűrő. Ha csak néhány csepp friss citromlére van szükségünk, nem kell az egész gyümölcsöt kifacsarni. De ha frissen belecsavarjuk a citromot a levesbe vagy más ételbe, szinte lehetetlen utána kivadászni belőle az apró magokat. A megoldás egy kis szűrő, amely fölött megnyomjuk a félbe vágott citromot, így a leve az ételbe kerül, de a magok fennakadnak.

Sose hámozzuk meg előre az avokádót

Miért? Mert eszméletlenül csúszni fog, és a belső nagy és kemény magja szinte biztosan konyhai balesethez fog vezetni. Ennél sokkal jobb módszer, ha még héjastól kettévágjuk, kivesszük a magot, majd a húsát egy kanál segítségével szedjük ki. Így szépen ki tudjuk kaparni, és még a kezünket sem vágjuk el.

 

Reméljük, sikerült újat mondanunk. Ha máris kedvet kapott a főzéshez, irány a konyha! Ha viszont éppen időszűkében van, a megoldás egyszerű: ebéd házhoz rendelés. Rendelje finom ebédjét házhoz az e-foodtól, spóroljon időt önmagának!