Halászlé, sült hal, töltött káposzta, sült húsok, mézeskalács, bejgli – Magyarországon ezek a hagyományos karácsonyi fogások. De vajon mit esznek máshol? Az angolok sült pulykájáról már szinte mindenki hallott, de ezen kívül sok más finomságot is találhatunk, ha körbenézünk más országok ünnepi asztalán. Tartson az e-fooddal, mutatjuk, mit találtunk, talán megtetszik Önnek is valami!

Tojáslikőr, a nemesek itala

Ha igazak a feljegyzések, az első tojáslikőrt 1607-ben készítették az angol arisztokrácia számára. Olyan nagy sikert aratott, hogy jellegzetes karácsnyi italuk lett, ami nem is csoda, hiszen bár alkoholos, tejes jellege miatt mégis sokkal könnyebben befogadható a hölgyek és az érzékenyebb gyomrúak számára.

Kelbimbó

A zöldség, amit oly sokan imádnak, és oly sokan ki nem állhatnak. Az angolok hagyományos karácsonyi vacsorájának része a vajon pirított, majd puhára párolt kelbimbó. A viktoriánus korban vált népszerűvé ez a különleges zöldség, az angolok rajongtak a „mini káposztákért”. Máig megmaradt a tradíció, sokak örömére – és mások bánatára.

Tenger gyümölcsei

Svédország kiemelkedően nagy halfogyasztó, és bizony a tenger gyümölcseit sem vetik meg a helyiek. Mindez látszik az ünnepi asztalukon is, hiszen a hagyományos svéd karácsonyi menü a következőkből áll: sajtok, kaviár, kagyló, főtt és nyers hal. Elsőre nem tűnik túl változatosnak, de különféle módon készítik el a halakat, így az eredmény semmiképpen sem nevezhető unalmasnak.

Enoki gomba

Még sosem hallott róla? Ne aggódjon, hazánkban kevésbé ismert ez a különleges gombafajta, mely az ázsiai konyha kedvenc alapanyaga. Fehéres színű, hosszúkás gomba, melynek igen hosszú tönkje és csak picike kalapja van. Kelet-Ázsiában a karácsonyi vacsora elengedhetetlen eleme.

Áfonyaszósz

Nincs is jobb, mint egy frissen sült hús édes áfonyaszósszal tálalva. Az amerikai karácsonyok fontos szereplője a tömény, nagyon édes áfonyaszósz, amit sültek mellé kínálnak. A sült pulykával terjedt el, de mára számos ország ismeri és szereti, sokan rántott camembert mellé is szívesen fogyasztják.

 

Meg is jött az étvágya? Reméljük sikerült újat mondanunk és gazdagítani a karácsonyi ötletek tárházát. Addig is, ha túl sok a teendő, az e-food mindig segít. Rendelje ételét házhoz tőlünk, lakjon jól az e-fooddal!