Sokat hallani arról, hogy miért nem javasolt sok cukrot fogyasztani, hiszen a cukros nassolni valók valóban ártalmasak szervezetünknek. Igen ám, de mit tegyünk, ha éppen csak egy-két falatra lenne szükségünk, ami ad egy kis energialöketet? A szakemberek ilyen esetekre az aszalt gyümölcsöket és az olajos magvakat javasolják, természetesen ezeket is csak mértékkel. A sózott, pörkölt kesudió az egyik legfinomabb olajos magféle, és bár ára igen borsos, érdemes időnként beszerezni belőle egy kisebb adagot.

Kesufa

A kesu egy különleges örökzöld faféle, mely akár 15 méter magasra is képes megnőni. Közép-Amerikában őshonos, a szömörcefélék családjának tagja. Kevesen tudják, hogy a kesufa gyümölcse a kesualma, ami szintén alkalmas emberi fogyasztásra, termése pedig a kesudió, melyet a világ minden táján szeretnek.

Trópusi vidékek kincse

Meglehetősen nagy területen őshonos a növény, Közép-Amerikától Északkelet-Brazíliáig megterem, de mára már a trópusi területek mindegyikén termesztik. A legtöbb kesu Brazíliában, Indiában, Mozambikban, Nigériában, Tanzániában és Indonéziában terem.

A kesualma

A növény megvastagodott virágkocsánya a húsos kesualma, amit csak egy-két napig lehet fogyasztani miután leszedték a fáról. Héja nagyon vékony, húsa lédús, kissé szúrós illatú, világossárga színű. Érett állapotban a külső héja piros színű, mint a hagyományos almáé, még formára is kissé hasonlít hozzá.

A kesudió

A dió az alma alatti részen, a megvastagodott kocsány alján található, ez a valódi termése a fának. A mag kb 2,5 cm-es, vese alakú, belseje ízletes csemege. Főként pörkölve és sózva szokás fogyasztani, de ha édes süteménybe szeretnénk tenni, hozzájuthatunk sózatlan, natúr változatban is.

Értékes tápanyagokban gazdag

A kesudió nagyon sok értékes tápanyagot tartalmaz, melyek elengedhetetlenek az emberi szervezet egészséges működéséhez. Sok benne a kálium, a kalcium, a réz, a cink, a magnézium, a vas és a foszfor. Gazdag C-vitaminban, E-vitaminban és B-vitaminban, ezért csökkenti a keringési megbetegedések esélyét.

 

Azt már tudja, hogy mit fog holnap nassolni, de az ebéd még nincs kitalálva? Nézzen körül az e-food weboldalán, nálunk rengeteg finomabbnál finomabb étel közül választhat! Rendelje meg ebédjét, mi megfőzzük, futárunk pedig házhoz viszi!