Minden ember életében fontosak a hagyományok, népének és családjának szokásai, hiszen a tradíciókban jelen vannak őseink és a jövő nemzedék is. Az óév búcsúztatása és az újév köszöntése magába foglalja a világ folyamatos változását, az egyetemes körfogást, éppen ezért minden nép számára jelentős ünnep. A magyarok Szilveszter napján lencsét, mákot, sült malacot esznek, és pezsgőt vagy bort isznak, vigadnak, hogy az eljövendő esztendő sok boldog pillanatot, bőséget, szerencsét hozzon számukra. De vajon más országokban mi a szokás? Erről szól az e-food e heti cikke, tartson ismét velünk, búcsúzunk együtt 2022-től és köszöntsük együtt az új esztendőt!

Írország: fagyöngy és kenyér

Írországban a kenyeret a falhoz és az ajtóhoz csapják, így űzik el a gonosz szellemeket és a balszerencsét. Egy másik hagyomány szerint az egyedülálló nők fagyöngyöt helyeznek a párnájuk alá, majd másnap elégetik, abban a reményben, hogy a következő év meghozza számukra a szerelmet. A fagyöngy az európai mitológiában a termékenységet szimbolizálja.

Dánia: tányértörés

Az ókori görögök szokása volt, hogy a nagy ünneplés során tányérokat törtek össze. A dánok ezt a szokást nem csak átvették, de elég különös módon újra is gondolták: szilveszterkor a barátaik ajtaja elé dobnak tányérokat, ezzel kívánva nekik jó szerencsét a következő esztendőre. Minél több törött tányér vár reggel az ajtóban, annál több szeretted gondolt rád, és annál nagyobb jómód vár rád a következő évben. De jó is lehet aztán feltakarítani!

Spanyolország: 12 szőlőszem

Spanyolországban a szilveszteri hagyományok egyike, hogy déltől éjfélig minden óra egészkor megesznek egy szem szőlőt, így összesen 12-t. Ha sikerül teljesíteni a feladatot, a következő év bőséges lesz. A szőlő íze szintén befolyásolja a jövendő sikert, ha jó édes, garantált a jólét, ha savanyú, akkor visszafogottabb lesz a következő év.

Skócia: az első vendég

Skóciában aki éjfél után elsőként lépi át a ház küszöbét, annak ajándékot illik hoznia a családnak. Ez hagyományosan kenyér, só és egy kis whisky. Az étellel együtt szerencsét is hoz a ház lakóinak, ezért nagy szeretettel fogadják a vendéget.

Önöknél mi a családi szokás Szilveszter napján és Újévkor? Közös filmezés, társasozás, éjféli koccintás? Az e-food minden kedves megrendelőjének sikerekben gazdag új esztendőt kíván, ránk 2023-ban is számíthat – ebéd házhoz rendelés az e-foodtól!