Ha versenyeztetnénk kedvenc gyümölcseinket, egészen biztos, hogy a cseresznye szerepelne az első tíz helyezett között. Élénk színével, roppanós húsával, édes ízével és évszázadokon átívelő gazdag történelmével mindenkit levesz a lábáról. Nincs is annál szívet melengetőbb érzés, mint amikor saját magunk szedhetjük le a fürtöket a fáról – igazi családi program, ami közben nem csak a lédús gyümölcs ízét, de a természet közelségét is élvezhetjük. Az e-food e heti blogcikke a cseresznyéről szól, tartson ismét velünk!

Istenek eledele

A Kis-Ázsia termékeny földjeiről származó cseresznyét évezredek óta ismeri az emberiség. Az ókori civilizációk, köztük a görögök és a rómaiak is termesztették, a katonák pedig szomjoltó gyümölcsként használták. Az apró piros bogyókat nagy becsben tartották, az istenek kedvenc eledeleként emlegették. Európába érkezve gyorsan népszerű lett, majd meghódította az egész világot.

A cseresznye, mint szimbólum

A cseresznye szimbolikus jelentéssel bír, a termékenységhez, a bőséghez és a tavasz beköszöntéhez társítják. Egyes országokban a cseresznyevirágzást egyenesen a megújulás és a szépség ünnepeként tartják számon. A folklórban, a képzőművészetben és az irodalomban is jelen van, gyakran a szerelmet, a fiatalságot és a vágyat képviseli. A cseresznye varázsa a mai napig inspirálja a művészeket, írókat és költőket.

Szezonalitás

A gyümölcs vonzerejéhez sokat hozzáad, hogy nyár elején érik, viszonylag rövid betakarítási idővel, így aki szereti, már május végén elkezdi figyelni, hogy mikor lesz kapható a piacokon. Csupán néhány hetünk van arra, hogy friss cseresznyéhez juthassunk, így érdemes résen lenni. A szezonalitás arra ösztönöz bennünket, hogy a friss cseresznyét a lehető legtöbb módon felhasználjuk, mert készülhet belőle leves, mártás, sütemény, torta.

Egészségügyi előnyei

A cseresznye tele van alapvető tápanyagokkal, A-, C- és E-vitaminban, valamint ásványi anyagokban, például káliumban és rostokban gazdag. Emellett kiváló antioxidáns forrás, gyulladáscsökkentő tulajdonságai az izomfájdalmak enyhítésében és az edzés utáni regenerálódásban is hasznosak lehetnek.

Ha a nyár közeledtével sok a teendő, de a cseresznyeszezonról nem szeretne lemaradni, szánjon rá időt, és a főzést hagyja az e-foodra! Futárunk házhoz viszi a megrendelt ebédet, így marad idő minden másra! Tegye kényelmesebbé az életét, válassza az ebéd házhoz szállítást!