Egyesek szerint a világ legkülönlegesebb és legfinomabb étele, másokat egy koszos akvárium ízére emlékeztet, és soha többé nem szeretnének vele a tányérjukon találkozni. Borsos ára miatt meglehetősen kevés európai engedheti meg magának, hogy megkóstolja ezt a különleges, tengeri élőlényt, míg Ázsiában sokkal több emberhez eljut. Az e-food e heti cikkének főszereplője az osztriga, egy rendkívül egészséges étel, amely már az úgynevezett szuperfoodok között is helyet kapott.

Minden porcikája értékes

Az osztrigák a kagylók osztályába tartoznak, de külön családot alkotnak. Különféle fajtái az árapályos területeken világszerte megtalálhatóak. Fontos ökológiai szerepet töltenek be, számos állatfaj táplálékai. Egyes osztrigafajták emberi fogyasztásra alkalmasak, közülük a legfontosabb a Csendes-óceáni osztriga. Kemény héjuk értékes anyagokat tartalmaz, a gyógyszeripar fontos alapanyaga. Vannak olyan osztrigák is, melyek igazgyöngyöt növesztenek, ezeket rendszeresen halásszák.

Feldolgozva vagy nyersen?

A legtöbb osztriga a Távol-Keleten fogy, ahol csakis feldolgozva fogyasztják: sütve, főzve, vagy szószként elkészítve. Ezeken a vidékeken az ára is elérhetőbb, hiszen óriási kínálat van belőle. Európában jóval drágábban és általában nyersen kínálják. A speciális kés segítségével frissen felnyitott osztrigákat citrommal meglocsolva, a héjból frissen felszippantva szokás fogyasztani. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az osztriga teljesen frissen legyen felszolgálva, különben mérgezést is kaphat tőle a vendég.

Szuperfood a javából

Ahhoz, hogy egy élelmiszer szuperfood lehessen, számos kritériumnak meg kell felelnie. Az osztriga mindet teljesíti, hiszen rendkívül egészséges az emberi szervezet számára. Alacsony kalóriatartalma mellett rendelkezik az összes esszenciális aminosavval és számos vitaminnal. Sok benne a cink, ami miatt úgy tartják, a férfiak számára különösen ajánlott rendszeres fogyasztása. Egyes kultúrákban vágyfokozó ételként tartják számon.

Az e-food kínálatában osztriga ugyan nem található, de számos más értékes tápanyagból készült étel igen. Számunkra fontos az egészség és a változatosság, így folyamatosan megújuló ételkínálattal várjuk kedves megrendelőinket. Ha szereti a halféléket, keresse étlapunkon halas ételeinket, melyek kifejezetten népszerűek megrendelőink körében, ételfutáraink pedig házhoz szállítják őket!