Valencia és Kelet- Spanyolország legjellegzetesebb étele a paella, ami tökéletes példája annak, hogy ha különböző népcsoportok találkoznak, abból remek dolgok születhetnek. Ha hihetünk a legendának, a rómaiak adták a serpenyőt, az arabok pedig a rizst, és együtt alkották meg ezt a fenséges fogás. Azóta persze rengeteg minden történt a világban, és mára ez a finom rizsétel számtalan változatban létezik, hazai éttermek étlapján is megtalálható. Az e-food évindító cikkében a paelláé a főszerep, tartsanak velünk az új esztendőben is!

Pirítás, majd fogkeményre főzés

A paella elnevezés a kerek formájú serpenyőre utal, amiben eredetileg készítették az ételt. A serpenyőben hevítve, majd megfőzve a rizs akkor volt megfelelő, ha nem főtt szét, hanem al dente, azaz fogkemény lett, és külső burka kissé megpirult, ettől kapott igazán különleges ízt az étel. Az elkészítési mód máig ugyanez, ezután következik az egytálétel gazdagítása.

Fontos a minőség

Ahhoz, hogy a végeredmény tökéletes legyen, rendkívül fontos az alapanyagok aránya és minősége. A paella akkor jó, ha a rizs mellett bőségesen találunk benne húst és zöldségeket is, tehát a rizs nem úgy szerepel benne, mint egy túl bőven mért köret. Fontos, hogy a rizs pergős legyen, ezért olyan fajtát használnak hozzá, ami a folyadék felszívása is után megtartja a formáját, ellenben a rizottóval, aminek pont az a lényege, hogy krémes legyen az étel, amikor elkészül. A hagyományos változatba kerül többféle zöldség, hagyma, paprika, cukkini, fokhagyma, brokkoli, kukorica, valamint húsfélék. Ez lehet csirke, kacsa, nyúl, de akár csiga is, sőt a tenger gyümölcseit is kedvelik az étel hazájában.

Fűszerek és olajok

A spanyolok szerint paella csakis eredeti extra szűz olívaolajjal készülhet, minden mást vétek hozzáadni. Emellett a meglehetősen borsos árú sáfrány is fontos összetevő, ami az egyik legértékesebb fűszer a világon. Szerencsére nem kell belőle sok, így ritkán kell csak rá költeni. Végezetül pedig jöhet az alaplé, amit lehetőség szerint hússal készült levesből nyernek ki. Ami innen következik, az már tájegységenként eltérő, egyes vidékeken az articsókára és a fokhagymára esküsznek, máshol a babérlevélre vagy éppen a friss rozmaringágra.

Egy finom egytálételnek biztosan örül a család, de sajnos vannak olyan időszakok mindenki életében, amikor a főzés sokadlagos tennivalóvá minősül a sok sürgős esemény mellett. Ilyenkor érdemes segítséget kérni, és házhoz rendelni az ebédet az e-foodtól. Nálunk mindenki megtalálja kedvenceit, az e-food naponta legalább 60 különböző fogással várja megrendelőit!