Az ebéd desszert nélkül mit sem ér, így van ez hétköznap, hétvégén, de főleg ünnepnapon. Közeledik nemzeti ünnepünk, március 15-e, amire az e-food ünnepi menüvel készül kedves megrendelőinek. Kínálatunkban lesz húsleves cérnametélttel, gulyásleves, székelykáposzta, túrós csusza és persze somlói galuska, egy hagyományos hazai desszert, amit kicsik és nagyok egyaránt imádnak. Éljen március 15-e, tűzzük fel együtt a kokárdát, és együnk egy jót szeretteink körében, addig pedig lássuk, mi kedvenc desszertünk története!

Biztos alapok

A somlói galuska bizony hazai desszert, melynek alapja minden esetben piskótatészta, csokiöntet és tejszínhab. Ez az a hármas egység, ami nélkül nincs somlói, de az igazi recept azért ennél jóval gazdagabb. Ahány cukrászat, annyi féle változat létezik, és mivel nem egy bonyolult édesség, sok helyen otthon is rendszeresen készítik.

Egy főpincér és egy szakács

Nem egy komédia résztvevőit soroljuk, sokkal inkább egy desszert megálmodóját és megalkotóját. 1958-ban Párizsban egy világkiállításon mutatták be először a somlói galuskát, aminek sikere az első perctől kezdve töretlen. Gollerits Károly, a Gundel étterem akkori főpincérének ötletét Szőcs Béla cukrászmester valósította meg, és annyira jól sikerült, hogy rangos szakmai díjjal jutalmaztak a bírák.

Egy varázslatos hegy

Mi is lehetne romantikusabb elnevezés egy hegy nevénél? A névadó a Fót közelében található Somlyó hegy, melynek közelében élt Szőcs Béla, és ami minden nap elvarázsolta szépségével a cukrászmestert. Így aztán a világkiállításra somlyói galuska néven indult el a desszert, de a zsűri egyik tagja véletlenül lehagyta a y-t, így somlóiként kóstolták meg. Szerencsére nem a helyesírás döntött, hanem az íz, meg is nyerték meg vele a szakmai díjat. Így lehetséges az, hogy más néven érkezett haza kedvenc desszertünk, mint ahogyan útnak indult. Annyi baj legyen, a lényeg így is megmaradt.

Az eredeti recept

A hagyományos somlói galuskához háromféle piskótát kell készíteni: egy dióst, egy kakaóst és egy vaníliást. Erre kerül a diós-mazsolás citrushéjas töltelék, majd egy vaníliás alapöntet, végül pedig a rumos-étcsokis krém. A tetejét jó minőségű tejszínhab díszíti, ez a desszert koronája.

Mostanra szívese megkóstolná, de kicsit sok vele a bajlódás? Rendelje házhoz az e-foodtól megrendelőink egyik kedvencét. Március 15-e idén pénteki napra esik, de aznap sem kell főznie, mert az e-food csütörtökön kiszállít minden megrendelést. Éljen a lehetőséggel, válassza az ebéd házhoz szállítást, és pihenjen egy nagyot a hosszú hétvégén!