Üvegtészta

  • |

Az üvegtészta egy Ázsiában rendkívül népszerű tésztafajta, ami vékony, mint a cérnametélt, és beáztatás után szinte teljesen áttetszővé válik. Érdekes megjelenése különlegessé teszi a vele készült ételeket, használják levesekhez, egytálételekhez, salátához, sőt, még desszertekhez is. Íze semleges, ezért szinte mindig szószokkal tálalják, de szokás kissé megpirítani is. De vajon miből készül? Van benne tojás? Az e-food ennek jár most utána! Érdemes lesz velünk tartani ázsiai heteink során, hiszen nem csak informatív cikkek, de finom ázsiai ételek is várják kedves megrendelőinket.

Tészta tojás nélkül

Jó hír a tojásra érzékenyek számára, hogy az üvegtészta teljesen tojásmentes étel, egyáltalán nem használnak fel tojást a készítése során. Helyette egy különleges növényből, a mungóbabból kivont keményítőt keverik el vízzel, ebből készítenek tésztát. A tésztát rendkívül vékonyra vágják, de előfordul vastagabb változatban is, ami méretre a hazai szélesmetéltre hasonlít. Emellett készülhet belőle vékony tésztalap is, ez utóbbit szinte mindig megtöltik zöldségekkel vagy éppen hússal.

A mungóbab

Mi is ez a rejtélyes növény, a mungóbab? A mungóbab egy vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag hüvelyes növény, aminek nagy előnye, hogy rendkívül könnyen emészthető, és ugyan babféle, de egyáltalán nem okoz puffadást. Készül belőle liszt, ami sokoldalúan felhasználható, de fejtett babféleként is szokás alkalmazni. A vese formájú kis babokból száraz-, és nedves őrlési technikával nyerik ki a ragadós, édeskés anyagot, melyet vízzel elegyítenek, így készítenek belőle üvegtésztát.

Nem kell főzni

Az üvegtésztát nem szokás főzni, csupán beáztatni, majd megpirítani, illetve wokban megsütni. Ha levesbetétként alkalmazzuk, akkor a forró levesbe téve pillanatok alatt megpuhul, nem szükséges hosszú ideig főzni. Érdemes szószokkal ízesíteni, hiszen önmagában szinte teljesen semleges az íze. Remekül illik a fűszeres húsételek mellé, de egy vegyes salátát is jól kiegészít.

Ön kóstolta már az üvegtésztát? Ha még nem, mindenképpen érdemes, az e-food ázsiai hetei során fontos szereplője lesz étlapunknak. Szezámmagos ragacsos csirke zöldséges üvegtésztával – hogy csak egyet említsünk különleges fogásaink közül, de lesz még más meglepetés is kedves megrendelőinknek. Kövesse figyelemmel étlapunkat, és a Világkonyha ételek sorában szereplő ázsiai fogások közül válassza az Önnek leginkább tetsző ételeket!