A darálós keksz igazi nosztalgiasütemény, sokáig állandó szereplője volt a legtöbb családi eseménynek, esküvőnek, karácsonynak, húsvétnak, születésnapnak, nagy családi összejövetelnek. Készült belőle vaníliás és kakaós, néha még csokiba mártott is. Nagy előnye, hogy gyorsan elkészült, és nem igényelt bonyolult alapanyagokat, ráadásul, ha maradt belőle, sokáig eltartható volt. Manapság már jóval kevesebb háznál készül, mert kissé kiment a divatból a lisztes-cukros kekszek sütése, néha mégis jól esik egy kis hagyományos, régmúltat idéző íz. Az e-food most egy kicsit újragondolja a régi, jól bevált receptet – egy kis őrölt mandulával felturbózva ez a klasszikus sütemény ma is megállja a helyét az ünnepi asztalon. Mutatjuk, hogyan készül!

Hozzávalók:

  • 45 dkg finomliszt
  • 12 dkg darált mandula
  • 20 dkg kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg puha vaj
  • egy biocitrom reszelt héja
  • 2 ek tejföl

A vajat időben kivesszük a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre tudjon melegedni. A lisztet a darált mandulával, a cukorral és a vaníliás cukorral elvegyítjük. A biocitromot jó alaposan megmossuk, héját lereszeljük, és a lisztes keverékbe szórjuk. A vajat elmorzsoljuk a lisztes eleggyel, végül a tejfölt hozzáadva tésztát gyúrunk belőle. Ha netán túl puha a tészta, egy kevés liszttel pótolhatjuk, ha pedig túl kemény, némi tejföl segít rajta. A meggyúrt tésztát fóliába csomagoljuk, és fél órára a hűtőbe tesszük. Eközben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy nagyméretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, és előkészítjük a darálót. Ha nincs kifejezetten erre a célra gyártott darálónk, egy húsdaráló is megteszi a megfelelő kinyomóval. Ha ez a megoldás sem jöhet szóba, kis rudakat vagy kifliket is formázhatunk a tésztából. A süteményt előmelegített sütőben 180 fokon 15 perc alatt készre sütjük, vigyázva rá, hogy ne égjen meg.

Ugye milyen egyszerű? Nem így az egész heti menü megtervezése, ami már jóval nagyobb feladat. Ha szeretne finom ételeket enni anélkül, hogy órákat töltene a konyhában, tegyen egy próbát az e-foodtól házhoz rendelt ebéddel! Keresse étlapunkat, válassza ki kedvenc fogásait, futáraink pedig minden hétköznap házhoz szállítják az ebédet!