A változatosság gyönyörködtet, így van ez az ételek világában is, éppen ezért az e-food számára nagyon fontos, hogy folyamatosan új ételekkel lepjük meg kedves megrendelőinket. Most épp egy ázsiai körútra invitáljuk Önöket, legutóbb az üvegtészta volt a főszereplő, most pedig a gyömbér lesz, ami az ázsiai konyha egyik legfontosabb fűszere. Mi, magyarok leginkább csak a limonádénkba szoktuk tenni ezt az erőteljes ízű növényt, pedig a felhasználási lehetőségei igen változatosak. Mutatjuk, mi mindenre jó, és hogy Ázsiában miért szeretik annyira!

Pácolás gyömbérrel

Gyömbérből, fokhagymából, sóból és chiliből sűrű pépet készítenek, majd bedörzsölik vele a húst, és hagyják állni néhány órát. A keverék íze átjárja a húst, és olyan intenzív, fűszeres ízt kölcsönöz neki, amelyet a szósz későbbi hozzáadásával nem lehetne elérni.

Chutney, a sültek legjobb kísérője

A chutney-k rendkívül népszerűek Ázsiában, a gyömbér pedig alapvető összetevőjük. Nem feltétlenül kell friss gyömbér hozzá, a szárított vagy a porrá őrölt változat is megteszi, ha az van kéznél. Egy kevés is elég belőle, az eredmény mégis intenzív, aromás fűszeres íz lesz.

Egy kis frissesség

Japánban bevett szokás, hogy evés után egy kis darabka savanyított vagy szárított gyömbért vesznek az emberek a szájukba, ezzel tisztítják, frissítik leheletüket. A gyömbér nem csak kellemes illatot kölcsönöz, de a szájüregben megbúvó baktériumok egy részét is elpusztítja.

Chai masala, a legfinomabb fűszeres ital

Ez a fűszeres, illatos, meleg ital gyömbér nélkül elképzelhetetlen lenne. A friss gyömbérgyökeret kissé megdörzsölik, majd forró vízzel, kardamommal, fekete borssal, szegfűszeggel, szárított gyömbérrel és fahéjjal felfőzik. Az eredmény európai ember számára talán túl intenzív ízű, de a helyiek körében nagyon népszerű ez a testet-lelket melengető ital.

Kandírozott gyömbér

A gyömbérdarabkákat sűrű cukros szirupban kezdik el megfőzni, amíg meg nem puhulnak. Ezután kiszedik, megszárítják, cukorba forgatják, majd változatos módon felhasználják őket. Sütemények, kekszek remek kiegészítője, de adhatjuk lekvárhoz is. Aki kedveli az erőteljes csípős ízt, az nassolnivalóként is eheti, de torokfájás enyhítésére is hasznos lehet.

Gyömbér és rizs együtt? Ha nem kóstolta még, most kipróbálhatja! Gombás csirkemell gyömbéres jázmin rizzsel az e-food 9. heti étlapján, az ázsiai hetek keretében. Csak egy kattintás a házhoz rendelés, futárunk pedig otthonába viszi a finom ebédet!