Házi bodzaszörp

A tavasz egyik legnagyobb ajándéka a rengeteg csodás illat, mindenfelé nyílnak a virágok, virágoznak a bokrok és a fák, körbevesz minket a megújulás. A bodza virága nem csak dekoratív és illatos, hanem rendkívül hasznos is. A szárított bodzavirág gyógyteaként alkalmazható, ha pedig frissen jutunk hozzá, készülhet belőle finom házi, tartósítószermentes szörp – jó ötlet tehát útnak indulni, kirándulni egyet a családdal és begyűjteni a bodzavirágot. Hogy mire érdemes odafigyelni a gyűjtés során, és hogyan készül a szörp, arról mesél most az e-food!

Jó tudni

A bodzagyűjtés első és legfontosabb állomása a megfelelő helyszín megtalálása. Bodzabokrot gyakran találunk forgalmas utak mellett, ez azonban nem megfelelő a virág begyűjtésére, hiszen az autókból kiáramló káros anyagok megtelepszenek a virágon. Éppen ezért olyan helyen érdemes begyűjteni a szépen kinyílt virágokat, ahol kevés autó közlekedik. A virág akkor jó, ha teljesen kinyílt, és nincsenek rajta levéltetvek, tisztítani, mosni, rázni ugyanis nem szabad, hiszen azzal elveszítenénk az értékes virágport.

Csakis biocitrom!

A házi bodzaszörp akkor a legfinomabb, ha kerül bele friss citrom is. Mivel a héjával együtt fogjuk a citromot áztatni, semmiképpen sem érdemes vegyszerekkel kezelt gyümölcsöt használni, mindenképpen biocitromot válasszunk a szörp elkészítéséhez!

Hozzávalók a szörphöz:

  • 35 db bodzavirág
  • 0,5 liter citromlé
  • 3 biocitrom
  • 2 kg cukor
  • 2,5 liter víz

A cukorból és a vízből szirupot főzünk, majd kihűtjük. Amíg hűl, a bodzavirágot egy nagyméretű edénybe tesszük. A citromot jó alaposan megmossuk, felkarikázzuk és a virágra dobjuk, majd ráöntjük a citromlevet is. Végül az egészet leöntjük a cukros lével, és két napig állni hagyjuk, közben néha megkeverjük. A két nap leteltével a citromkarikákat kinyomkodjuk, a virágot kidobjuk belőle, és a szirupot egy sűrű szövésű szűrőn átszűrjük. Az elkészült szörpöt üvegekbe töltjük és hűtőben tároljuk.

Már csak egy finom meleg ebéd hiányzik? Az e-foodtól egész hétre megrendelheti a család kedvenc fogásait! Nálunk gazdag ételkínálatot, megfizethető árakat talál, és futárunk még házhoz is viszi a finomságokat. Tegyen egy próbát velünk, lakjon jól a család az e-fooddal!