A káposztasaláta, más néven coleslaw, egy könnyű, friss zöldségekből készült köret, amely tökéletes választás grillezett húsok, halak vagy akár vegetáriánus ételek mellé. A ropogós fehérkáposzta, a sárgarépa és a hagyma friss kombinációja ínycsiklandó egyveleget alkot. Rendkívül egyszerűen elkészíthető, és számos variáció létezik belőle, így mindenki elkészítheti a kedvére valót. Az e-food cikkének e heti főszereplője egy amerikainak álcázott, de valójában holland eredetű étel: a káposztasaláta!

A coleslaw saláta eredete

A káposztasaláta eredete egészen a 16. századig nyúlik vissza, amikor a holland telepesek körében egyszer csak elkezdett terjedni egy egyszerű, de nagyszerű saláta receptje. A friss zöldségekből készített saláta hamarosan népszerűvé vált Európa-szerte, és a 18. századra már az Egyesült Államokban is elterjedt. A coleslaw név valószínűleg a holland „kool sla” kifejezésből ered, amelynek jelentése „káposztasaláta”.

Egyszerű, de nagyszerű összetevők

Fejes káposzta: a káposzta a saláta fő összetevője. Választhatunk fehér káposztát vagy lila káposztát is, a lényeg, hogy megfelelően vékonyra szeljük fel a friss zöldséget.
Sárgarépa: a sárgarépa édességet és színt ad a salátának, de fontos, hogy friss, édeskés répát használjunk hozzá.
Hagyma: a hagyma ízt és textúrát kölcsönöz a salátának. Vöröshagymát vagy fehérhagymát is használhatunk, de sokan esküsznek a lilahagymára is.
Öntet: az öntet a saláta ízét adja. A klasszikus öntet majonézből, ecetből, cukorból és mustárból készül, de számos diétás verzió is létezik már belőle.

Változatok, lehetőségek

Az alap összetevőkön túl még számos más alapanyag is belekerülhet ebbe az egyszerű, de nagyszerű salátába. Közkedvelt még a kígyóuborka és az alma is, illetve sok helyen tesznek bele pritaminpaprikát, ezzel is színesítve a salátát. A klasszikus majonézes önteten kívül próbálkozhatunk joghurtos, vinaigrette-es vagy mézes-mustáros öntettel is. A káposztasaláta ízét fokozhatjuk friss vagy szárított fűszerekkel, mint a petrezselyem, a koriander, a zeller vagy a tárkony.

A coleslaw saláta egy frissítő és ízletes köret, amely tökéletes választás a nyári grillezésekhez, sültes tálakhoz. Ha a nyarat szeretné szép élmények gyűjtésével tölteni, és a főzést inkább másra hagyná, tegyen egy próbát az e-foodal! A házhoz rendelt ebéd a legjobb megoldás a dolgos hétköznapokra!